Home medic Oana Maria Popescu Afectiuni medicale tratateBoli digestiveColon iritabil

Colon iritabil 

2011-05-12 21:48:08

Introducere


Sindromul colonului iritabil (SCI) este o afectiune frecventa a intestinului ce antreneaza dureri abdominale insotite de tulburari de tranzit (constipatie sau diaree). Numita si colopatie functionala, aceasta afectiune este  confundata frecvent cu colita, care este de fapt o boala mult mai grava, ce antreneaza inflamarea colonului. In schimb, SCI nu este insotit de procese inflamatorii si nu este provocata de o infectie sau de o alta boala.

Sindromul colonului iritabil nu este o boala propriu-zisa, ci mai degraba o tulburare functionala, ce afecteaza diferite portiuni ale tubului digestiv.

Colonul iritabil se manifesta prin modificarea tranzitului intestinal: fazele de contractie si de relaxare a muschilor intestinali sunt fie prea rapide, antrenand episoade de diaree, fie prea lente, cauzand constipatie. Simptomele, mai mult sau mai putin grave, pot fi intermitente sau pot persista toata viata.

Spre deosebire de colita si de boala Crohn, colonul iritabil nu antreneaza un risc crescut de cancer colorectal. In schimb, daca simptomele SCI apar la persoane peste 50 ani, medicul va efectua unele examene pentru a elimina posibilitatea unui cancer de colon.

Incidenta colonului iritabil este mai mare in cazul femeilor decat al barbatilor.

De cele mai multe ori, sindromul poate fi controlat prin adoptarea unui regim alimentar si a unui stil de viata corespunzator si prin reducerea stresului.


Semne si simptome


 - tulburari de tranzit intestinal: constipatie sau diaree, uneori in alternanta
 - colici si dureri abdominale care se manifesta cu intermitente sau sub forma unei dureri surde permanente
 - balonare si flatulenta – acumulare excesiva de gaze la nivelul intestinului si evacuarea abundenta a acestora
 - senzatie imperioasa de defecare
 - evacuare incompleta
 - prezenta de mucus in scaune

Aceste simptome survin in general dupa mese, si rareori perturba somnul.

Prezenta sangelui in scaune nu este un semn al colonului iritabil, dar poate fi cauzata de hemoroizi sau de fisuri anale.


Diagnostic


Diagnosticul colonului iritabil se bazeaza pe anamneza (totalitatea datelor pe care medicul le obtine de la pacient in legatura cu antecedentele medicale si cu aparitia bolii ce constituie cauza consultului medical) si pe examenul fizic.
Medicul va nota antecedentele medicale si va proceda la un examen fizic, pentru a pune in evidenta eventuale semne de alarma: febra, hemoragii sau pierdere insemnata in greutate ce pot explica o tulburare mai grava. 
Radiografia sau endoscopia digestiva inferioara (efectuata cu ajutorul unui endoscop – tub prevazut cu sistem optic) permit vizualizarea colonului, in special la subiectii varstnici.
Dar, intrucat sindromul nu are substrat organic, diagnosticul se face prin eliminarea altor afectiuni digestive. Pentru aceasta, au fost definite criterii de diagnostic pentru SCI si pentru alte tulburari digestive functionale (de exemplu, criteriile de la Roma).
Conform acestor criterii, prezenta unor semne si simptome este obligatorie pentru diagnosticul de colon iritabil. Cel mai important simptom este durerea si disconfortul abdominal pe o perioada de cel putin 12 saptamani. Doua din urmatoarele semne trebuie sa fie de asemenea prezente:
 - modificari in frecventa si consistenta scaunelor
 - senzatie imperioasa de defecare, urmata de senzatia de evacuare incompleta
 - prezenta de mucus in scaune
 - balonare sau distensie abdominala

Unele semne si simptome indica o afectiune mai grava si necesita efectuarea unor investigatii suplimentare:
 - survenirea dupa varsta de 50 ani
 - pierdere in greutate
 - febra
 - varsaturi repetate


Tratament


Deoarece cauza colonului iritabil nu este cunoscuta, tratamentul este axat pe reducerea simptomelor, astfel incat pacientii sa aiba o viata normala.
In majoritatea cazurilor, semnele si simptomele pot fi controlate cu succes prin unele masuri simple: controlarea stresului, modificarea dietei si a stilului de viata. In cazul simptomelor moderate sau severe, aceste masuri pot  fi ineficiente, pacientul necesitand un tratament medicamentos.

Alimentatia
Persoanele care sufera de SCI pot reduce simptomele prin modificarea alimentatiei si a stilului de viata. Evitarea alimentelor ce provoaca diaree, constipatie sau disconfort abdominal reprezinta o prima etapa evidenta. Adoptarea unor obiceiuri alimentare sanatoase poate de asemenea sa contribuie la diminuarea simptomelor.
Consumul de fibre alimentare (din cereale integrale, fructe si legume) previne aparitia constipatiei si  favorizeaza reglarea motricitatii intestinale. Adoptarea unei diete bogate in fibre poate provoca meteorism si flatulenta la inceput, dar aceste efecte dispar in general in cateva saptamani.
Aporturile suplimentare de lichide, in special de apa, sunt importante pentru prevenirea constipatiei.  Fractionarea portiilor si luarea unor mese reduse cantitativ contribuie la prevenirea colicilor si a diareei.

Pastrarea unui jurnal alimentar

Inainte de a adopta un tratament, pacientii cu sindromul colonului iritabil sunt sfatuiti sa noteze timp de cateva saptamani toate alimentele ingerate pentru a identifica sursele simptomelor suparatoare. Alimentele care au provocat simptome neplacute in mod repetat trebuie evitate, avand grija sa fie inlocuite prin alimente cu valoare nutritiva similara. De exemplu, persoanele care limiteaza consumul de produse lactate (o sursa importanta de calciu), trebuie sa compenseze prin alegerea altor alimente bogate in calciu (pestii conservati cu oase, legume verzi, etc).

Tratamentul medicamentos

In cazul constipatiei, sunt indicate medicamentele care au drept efect accelerara tranzitului intestinal  (laxative, etc.) Daca sindromul colonului iritabil se manifesta indeosebi prin diaree, medicamentele prescrise vor avea ca efect incetinirea tranzitului intestinal – antidiareice si antispastice.
Necesitatea prescrierii de medicamente antidepresive (inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei si antidepresive triciclice) pentru reducerea anxietatii si pentru relaxarea muschilor intestinali – este evaluata dupa caz. In caz de diaree si colici abdominale, medicul poate prescrie antidepresive triciclice (imipramina sau amitriptilina). Printre efectele secundare ale acestor medicamente se numara somnolenta si constipatia. Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (fluoxetina sau paroxetina) pot fi prescrisi in cazurile de depresie asociata cu dureri abdominale si constipatie.


Cauze


Cauzele colonului iritabil nu sunt cunoscute si fac obiectul a numeroase studii. O ipoteza este ca sindromul colonului iritabil este provocat de o perturbare a comenzilor nervoase ce controleaza motilitatea intestinala.
Intrucat femeile sunt de doua ori mai afectate de SCI, se crede ca modificarile hormonale sunt implicate. In plus, numeroase femei observa o agravare a simptomelor in timpul menstruatiei.
In majoritatea cazurilor este prezenta o componenta psihologica – un stres puternic, anxietate, situatii traumatizante, etc.
Din motive necunoscute inca, pacientii cu SCI reactioneaza exagerat la stimuli inofensivi pentru cea mai mare parte a populatiei. In general, factorii care declanseaza dureri si incofort sunt:
 - unele alimente – grasimile din carne, branza, unt; ciocolata, produsele lactate ; unele fructe si legume
 - consumul de alcool in cantitati mari
 - cafeina –  antreneaza episoade de diaree
 - bauturile carbogazoase
 - hormonii sexuali femini -  pacientele cu sindromul colonului iritabil constata o agravare a simptomelor in timpul menstruatiei
 - stresul (factor foarte important)

Dr. Oana Maria Popescu

Medic psihiatru
Centrul Psiho Blue Timisoara
Localitate: Timisoara
 • Educatie:

  Universitatea: UMF 'Victor Babes' Timisoara,

  Facultatea: Medicina generala,
  Promotia: 1996.

  Domeniu de interes profesional:

  - psihoterapie
  - consiliere
  - formare profesionala

  Vezi mai mult